fredag 4 juni 2010

Grillen är tänd

Idag har vi ätit biskvier till kaffet,som vi bakat själva.
Vi har grillat kyckling och fläskfilé, till det åt vi sallad,
melon och timjan och vitlöks stekt färskpotatis i ugn.
Efterrätten blev blåbär med grädde och kaffe.




Choklad biskvier.

100 g sötmandel
2 äggvitor
1½ dl florsocker

smörkräm:
100 g smör
1 dl florsocker
1 msk kakao
2 äggulor

Garnering:
100-150g mörk blockchoklad

1. Sätt ugnen på 200 grader

 2. Mal mandeln

 3. Vispa äggvitorna till hårt skum och sikta ner florsockret.
Tillsätt mandeln och rör samman till en jämn smet.

4. Klicka ut smeten på bakpappersklädd plåt och
bred ut den till platta kakor,ca 4 cm i diameter.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen tills de är ljust bruna ,
ca 10 min. Låt dem kallna på galler.

6. Rör smör och socker vitt och poröst.
Tillsätt siktad kakao och en äggula i taget.
Arbeta krämen kraftigt så den blir luftig, gärna med elvisp.

7. Fördela smörkrämen på mandelkakorna på den sida som
legat ner mot plåten. Låt smörkrämen bilda en liten topp på mitten.

8. Låt kakorna stå i kyl eller frys ca 1 tim.

9. Bryt chokladen till glasyren i små bitar och lägg dem i en skål,
ställ den över en kastrull med hett men inte kokande vatten.

10. Doppa smörkrämssidan på kakorna hastigt i chokladen
och ställ dem på papper att stelna.

11. Förvara kakorna svalt.